Jak spędziliście Sylwestra i Nowy Rok? W domowym zaciszu z rodziną, czy na imprezie z przyjaciółmi? Był udany? Mam nadzieję, że tak. Ja prawie cały dzień robiłam to co lubię, czyli gotowałam haha. A dzisiaj wieczorem jako pozytywny akcent na Nowy Rok poszłam pobiegać. Zrobiłam ciasto czekoladowe z burakami, hummus i do tego frytki warzywne. Pierwszy raz jadłam takie frytki. Zdziwiłam się, bo takie pieczone warzywa z przyprawami i ziołami smakują całkiem inaczej niż na surowo. To idealny pomysł na przekąskę albo dodatek do obiadu, ponieważ są tanie, łatwe oraz szybkie w przygotowaniu i przepyszne! Podobno jaki Sylwester i Nowy Rok taki cały rok, więc będę siedziała w garach. No i super! :D Teraz póki jestem w domu i mam wolne staram się jak najwięcej eksperymentować, ponieważ nasz piekarnik na stancji słabo działa i nie da się w nim prawie nic zrobić! :( A a propos stancji. Madzia, z którą mieszkam co jakiś czas robi pasztet z ciecierzycy. Nie wiem jaka jest dokładnie historia związana z powstaniem tego słowa, ale woła na niego PARYTET hahaha
Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pasztet z ciecierzycy, który robiłam na święta. Smakował nawet mojemu tacie i wujkowi, którzy są mięsożerni, dlatego warto czasami się przełamać i spróbować czegoś innego. Cały czas staram się pokazać moim bliskim i Wam czytelnikom, że zdrowe nie znaczy wcale bez smaku, nudne. A dzięki zdrowemu odżywianiu bronimy się przed chorobami. Po co się leczyć i łykać tabletki, gdy można zapobiegać?
Trochę informacji w pigułce o ciecierzycy
Ciecierzyca to roślina strączkowa. Zazwyczaj używa się jej do robienia hummusu ( pasta do smarowania pieczywa), falafeli i pasztetów. Można z niej również przygotować kotlety, zupę, a nawet ciasto. Ponadto to świetny dodatek do sałatek. Przede wszystkim ciecierzyca jest źródłem białka oraz posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzięki temu z powodzeniem może zastępować mięso. Ma też dużo błonnika, dlatego poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Obniża poziom "złego" cholesterolu,a także ciśnienie krwi. Poza tym podnosi odporność organizmu oraz poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci. Niestety jako roślina strączkowa jest wzdymająca, więc warto dodać podczas jej gotowania liść laurowy, a do potraw z jej udziałem majeranku, kminu lub oregano. Pomocna może być także soda dodana do wody w trakcie namaczania ciecierzycy.
PRZEPIS NA PASZTET Z CIECIERZYCY Z OGÓRKAMI KISZONYMI, SŁONECZNIKIEM I PIECZARKAMI
270g ciecierzycy
500g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
1 papryka
2 cebule
1 por
70g słonecznika + do posypania
2-3 ogórki kiszone
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
2 łyżki siemienia lnianego złocistego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy i tymianku
1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
W międzyczasie pokroić cebulę, por i paprykę. Cebulę i por zeszklić na odrobinie oleju, dodać paprykę oraz starte na tarce marchewki i pietruszkę. Poddusić parę minut i ostudzić. Następnie pokroić pieczarki i podsmażyć na patelni tak, aby odparowały wodę.
Zblendować wszystkie składniki: ugotowaną ciecierzycę, słonecznik, pieczarki, podduszone warzywa, jajka i siemię. Dodać przyprawy,czosnek, przecier i pokrojone w kostkę ogórki. Nie polecam dodawać dużo kminu, ponieważ ma specyficzny i dość intensywny smak. Przełożyć do prostokątnej formy, posypać słonecznikiem lub czarnuszką i piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pasztet można zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić. Trzymany w lodówce może stać około tygodnia, nawet półtora. Ja zrobiłam dodatkowo w formie w kształcie choinki na Wigilię.
Na dniach wrzucę przepis na ciasto czekoladowe z burakami i frytki warzywne.
PS: Zapomniałam o życzeniach. Życzę Wam, aby rok 2016 był rokiem, w którym będziecie się rozwijać zarówno duchowo jak i fizycznie oraz abyście dążyli uparcie do swoich celów i spełniali swoje marzenia (same się nie spełnią!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz