Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat :) Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kotleciki jaglano-soczewicowe.
Trochę o kaszy jaglanej
Polecam Wam wprowadzić ją do codziennej diety, ponieważ jest bardzo zdrowa. Przede wszystkim należy podkreślić, że jest zasadotwórcza, czyli odkwasza organizm. Posiada również właściwości oczyszczające organizm. usuwa z niego zbędny śluz (polecana przy przeziębieniach). Dzięki zawartości krzemionki poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Kasza jaglana rozgrzewa, dlatego teraz w zimie, gdy temperatura nagle spadła poniżej zera szczególnie ją polecam. Możecie ją jeść na słodko na śniadanie ze świeżymi i suszonymi owocami oraz na słono jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
WEGAŃSKIE KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ I SOCZEWICY
100g kaszy jaglanej
100g soczewicy czerwonej
1 cebula
garść słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
2 łyżki uprażonego sezamu (opcjonalnie)
sól, pieprz
ulubione przyprawy np. słodka/ostra papryka, kurkuma
olej (najlepiej kokosowy)
Do gotującej się nieosolonej wody wrzucić kaszę jaglaną i gotować 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać soczewicę i gotować razem jeszcze 7 minut. Odcedzić.
W międzyczasie, gdy kasza i soczewica się gotują zeszklić cebulę. W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z przyprawami. Uformować małe kotleciki i smażyć na patelni wysmarowanej olejem chwilę aż się zarumienią. Gotowe!
Przepis jest na tyle uniwersalny, że można go modyfikować w różny sposób. Kotleciki można przyprawić bardziej wyraziście, ostrymi przyprawami dodać przecier pomidorowy. Można też dodać łagodniejsze przyprawy i podawać z sosem pomidorowym (ja tak właśnie zrobiłam). Sos pomidorowy zrobiłam z cebuli, czosnku, pomidorów w puszce, bazylii i ziół prowansalskich.
Propozycja podania:
Smacznego! :)
Jeszcze fotka śniadania jakie jadłam z mamą. To placuszki bezglutenowe z mąki jaglanej, gryczanej i kukurydzianej. Niestety robiłam je na szybko i nie spisałam składników po kolei haha. W przyszłości przepis pewnie pojawi się na blogu.


Czytam po cichu Twojego bloga od początku i idziesz naprawdę w świetnym kierunku! Dużo pasji i zaangażowania, oby tak dalej.
OdpowiedzUsuńPlacki z kaszy jaglanej pyszne, wypróbowałem dziś przy wolnym popołudniu, pozdrawiam
PS. Także biegam od paru lat i prowadzę zdrowy tryb życia, sam zastanawiam się nad założeniem bloga ale narazie śledzę parę takich na początek.
Nawet nie wiesz jak mnie ucieszył Twój komentarz! Fajnie wiedzieć, że ktoś próbuje moich przepisów. Nie ma na co czekać zakładaj bloga :D Ja też przez wiele lat oglądałam inne blogi, ale stwierdziłam, że trzeba zacząć dzielić się swoimi przepisami :) Najbardziej mnie cieszą pozytywne opinie znajomych i to jak mnie wspierają! Życzę powodzenia i zapraszam na nowe wpisy :)))
Usuń