poniedziałek, 11 stycznia 2016

Burak trochę inaczej

Hej kochani!
Jak mija Wam początek roku? Trzymacie się swoich postanowień noworocznych? Moim zdaniem powinniśmy pracować nad sobą cały czas. Jeżeli chcemy wprowadzić zmiany w naszym życiu to należy to robić od razu. Nie czekać na przyszły tydzień, miesiąc, rok! A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Ja dzisiaj postanowiłam, że będę jadła owoce maksymalnie dwa razy dziennie i tylko do godziny 15.Kupowane słodycze już dawno wykluczyłam z diety. Jeżeli mam ochotę na coś słodkiego to sięgam po owoce te świeże i te suszone oraz gorzką czekoladę. Wpadłam też na pomysł, że jeżeli zechce mi się coś słodkiego po 15 to wypiję herbatę z łyżeczką miodu (miód trzeba dodać jak herbata będzie ciepła, musi ostygnąć, ponieważ ten straci swoje cenne wartości). Miód jest naturalnym antybiotykiem i posiada bardzo wiele mikroelementów.

Będąc jeszcze w domu zrobiłam ciasto czekoladowe z burakami. Pomyślicie sobie: "Z burakami?!". A tak! Właśnie z burakami. Może to dla niektórych z Was dziwnie brzmieć, ale ciacho jest bardzo smacznie. Większość z Was próbowała już w życiu ciasta marchewkowego i mogliście się przekonać, że nie czuć w nim smaku marchewki. Tak samo jest w tym przypadku.

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI BEZ CUKRU

Składniki:
3 buraki
3 jajka (osobno żółtka i białka)
8 daktyli+3 do ozdoby
2 porządne łyżki miodu
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
80g roztopionego masła
50g mąki kukurydzianej
50g mąki gryczanej
30g siemienia lnianego złocistego
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 tabliczka czekolady gorzkiej minimum 70% kakao

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie na przynajmniej pół godziny, następnie blendujemy.
Wszystkie suche składniki mieszkamy: mąki, sodę, proszek, kakao, cynamon i gałkę. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre: miód, żółtka i masło (oczywiście ostygnięte). Łączymy składniki suche i mokre. Następnie dodajemy starkowane buraki i papkę z daktyli i miksujemy. Na samym końcu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i powoli mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy o średnicy około 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę.
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostygnięte już ciasto. Mam nadzieję, że będzie smakowało! Niestety nie mam zdjęcia przekroju, bo szybko zniknęło :D Może uda mi się dodać, ponieważ będę je robiła na urodziny przyjaciółki.


A czy Wy macie jakieś fajny pomysły na dania z burakami? Ja nie wiem co mogę jeszcze z nimi zrobić oprócz zupy i frytek. Niedługo będę próbowała zupy krem z burakami i kaszą jaglaną. Dam znać jak wyszła. W następnym poście dodam przepis na pożywną sałatkę, którą możecie zjeść na śniadanie, kolację lub wziąć ze sobą do pracy lub szkoły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz