poniedziałek, 29 lutego 2016

Wytrawne muffiny z kaszy gryczanej

Witam!
Jak Wam minął luty? Pogoda się poprawia, przynajmniej w Szczecinie. Czekam na wiosnę...otoczenie staję się piękniejsze, gdy wszystko kwitnie. Drzewa zielenieją i miasto od razu jest ładniejsze. Mi do życia bardzo jest potrzebne słońce, a im bliżej wiosny tym go więcej <3

W ostatnią niedzielę skombinowałam wytrawne muffiny z kaszy gryczanej ;D Możecie je zjeść na drugie śniadanie, jako przekąskę lub na kolacje.

Mówią, że kasza gryczana jest królową wśród kasz. Przede wszystkim to źródło pełnowartościowych węglowodanów i białka. Kasza gryczana jest polecana dla wegetarian. Dostarcza wiele składników mineralnych. Posiada dużo magnezu, cynku, miedzi, potasu, fosforu i żelaza.

MUFFINY Z KASZY GRYCZANEJ 
Składniki:
3 małe cebule
5 pieczarek
1,5 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
150 g mrożonego groszku (polecam ten z Bonduelle robiony na parze)
pół brokuła
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, kurkuma
olej kokosowy do smażenia

Do ozdobienia:
2/3 mozzarelli
trochę słoneczniku

Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na róźyczki i blanszujemy. Cebulę kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na oleju kokosowym.

Kroimy pieczarki w kostkę i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy szczyptą soli,aby pieczarki szybciej odparowały. Do usmażonej cebuli i pieczarek wrzucamy mrożony groszek. Dzięki temu groszek się rozmrozi, a cebula i pieczarki ostygną.
Mieszamy w misce kaszę gryczaną, usmażoną cebulę i pieczarki, pokrojonego brokuła i groszek. Dodajemy jajka i przyprawy. Gotową mieszankę wkładamy w silikonowe formy i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia układamy na górze startą mozzarelle i słonecznik
Gotowe muffiny prezentują się tak:

Teraz postaram się poeksperymentować z innymi składnikami, bo takie muffinki to fajny pomysł nie tylko na drugie śniadanie,ale nawet na imprezę! Proste i tanie w wykonaniu, tak naprawdę możemy do nich dodać wszystko co mamy w lodówce :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz