czwartek, 25 lutego 2016

Kawał mięcha

Hej!
Postanowiłam dodać przepis na schab, który powstał dość spontanicznie, dlatego zdjęcia nie są zbyt dobrej jakości.Chciałam dodać przepis z porządnym kawałem mięsa haha. Jest idealne dla facetów szybkie i proste w wykonaniu, a do tego sycące Ostatnio nie mam weny na wymyślanie czegoś specjalnego, ale praktyki, które mnie wykańczały się kończą, także postaram się to naprawić.

SCHAB PIECZONY Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ
Składniki:
6 części schabu w plastrach
300g pieczarek
2 cebule
1 puszka pomidorów
ketchup
chrzan tarty ze słoiczka
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
olej kokosowy do smażenia


Dzień wcześniej rozbijamy tłuczkiem trochę każdy z plastrów. Nacieramy z każdej strony solą i pieprzem. Z jednej strony smarujemy dwoma łyżeczkami ketchupu i jedną łyżeczką chrzanu.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy pomidory z puszki*, sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła. Do takiego sosu wkładamy wcześniej nasmarowany schab i przykrywamy lub owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia podsmażamy pokrojone pieczarki i czekamy, aż woda odparuje. Można dodać trochę soli do pieczarek wtedy szybciej "puszczą" wodę. Cebulę kroimy w piórka. Schab, który jest w naczyniu z sosem przekładamy cebulą i pieczarkami. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego!

Takie danie możecie zaserwować swojej rodzince na niedzielny obiad. Na pewno im posmakuje :) Nawet osoby, które nie przepadają za chrzanem (ja się do nich zaliczam) mogą śmiało spróbować, ponieważ on nadaje tylko wyrazistości, ale nie czuć go bardzo.


*Jeżeli pomidory są całe to rozwalić je drewnianą łyżką.

1 komentarz: