sobota, 13 lutego 2016

Szybki post, szybki obiadek

Hej!Większość z nas nie ma czasu na skomplikowane i wieloskładnikowe obiady, dlatego myślę, że takie przepisy będą interesowały Was najbardziej. Dzisiaj serwuje Wam coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i zarazem zdrowego. To wersja dietetyczna przyrządzania kurczaka, bez tłuszczu. Po za tym kotlecik jest soczysty, a następnego dnia nie wysycha. Powszechne jest już powiedzenie, że kasza gryczana to królowa kasz, ponieważ zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.

PIERŚ Z KURCZAKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI

Składniki:
1 pierś z kurczaka
pół torebki kaszy gryczanej
mieszanka warzyw włoskich (u mnie z Netto)
2 ząbki czosnku
1 cebula
Przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
olej kokosowy do smażenia warzyw

Kaszę wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy po 15 minutach. Ja akurat wykorzystałam kaszę z obiadu dnia poprzedniego. W międzyczasie pierś przekrajamy wzdłuż na pół, a następnie solimy i pieprzymy* (można to zrobić dzień wcześniej, będzie smakowało jeszcze lepiej). Na patelnię wlewamy wodę, tak aby nie zakrywała całej piersi i dodajemy trochę kurkumy. Z tą przyprawą trzeba uważać, ponieważ ma specyficzny smak i za duża jej ilość może zepsuć danie. Gdy woda zaczyna bulgotać wrzucamy pierś. Po 10-15 minutach kurczak powinien być gotowy. W tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy dowolną ilość warzyw. Można podlać całość wodą, gdy wyparuje dodać czosnek, chwilę poddusić. Na koniec wszystko przyprawiamy i dodajemy kaszę gryczaną. Mi ten przepis wystarczył na obiad i na dzień następny do pudełka na podróż. Na zimno też było smaczne :)

*Można przyprawić mocniej, bo później przyprawy mogą "uciec" do wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz