niedziela, 13 marca 2016

Wegański budyń jaglany

Witam!
Dzisiaj coś dla łakomczuchów a mianowicie szybki i łatwy w przygotowaniu budyń z kaszy jaglanej. Ja zabieram go, jako drugie śniadanie na uczelnie, ale możecie go wszamać, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Słodzony jest daktylami i bananem,bez dodatku cukru, więc można jeść z czystym sumieniem!

SKŁADNIKI:



1 woreczek lub pół szklanki kaszy jaglanej
8 daktyli
1 łyżka mielonego siemienia złocistego
1,5 szkl. wody do ugotowania kaszy+wrzątek do zalania siemienia
1 banan
opcjonalnie 1 łyżka kakao

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie pół godziny lub dłużej. Woreczek rozcinamy i wrzucamy kaszę do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Ja zawsze kaszę jaglaną gotuję bez woreczka, ponieważ gdy gotujemy ją w woreczku wiele wartości z kaszy "ucieka" do wody. Jeżeli mamy sypką wersję trzeba ją uprażyć na patelni lub przelać zimną i gorącą wodę,aby nie było czuć w niej goryczki. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem do poziomu, mieszamy i chwilę czekamy, aż wchłonie wodę. Możecie nie dodawać siemienia wtedy konsystencja budyniu będzie bardziej rzadka.
Blenderem miksujemy wszystkie składniki: ugotowaną kaszę, daktyle, banana, siemię i kakao. Gotowe, teraz możemy się zajadać! :D



Ten budyń jest na tyle uniwersalny, że możemy go jeść z różnymi dodatkami. Zblendować go z innymi owocami np. truskawkami. Dodać wiórki, słonecznik lub sezam, jakieś orzechy. Zamiast kakao można dodać również masło orzechowe( muszę takiej wersji spróbować pewnie będzie kosmos!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz