wtorek, 19 kwietnia 2016

Śniadanie mistrzów- omlet

Hej kochani!
Jaka piękna pogoda za oknem! Wreszcie nastała wiosna i wyszło słoneczko, jak ja to lubię! Jeszcze tylko trochę ciepełka więcej poproszę i będzie idealnie :D
Tak jak ostatnio obiecałam dodam przepis na waniliowy omlet. Kiedyś codziennie, standardowo jadłam na śniadanie owsiankę-jest pożywna i można ją szybko przygotować. Od kiedy zrobiłam pierwszy raz omlet zakochałam się na tyle, że gdy tylko mogę wybieram właśnie go na rozpoczęcie dnia. Uwielbiam rano zaserwować sobie taki pyszny posiłek...waniliowy aromat omleta, słodycz owoców i kremowy serek. Mniam! Po takim śniadaniu dzień musi być udany :D


Składniki na 1 omleta:
2 jajka
5 łyżek płatków owsianych (ja dodaje moją mieszankę z pudełka, w której mieszkam różne płatki zbożowe i otręby)
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki serka wiejskiego (używam też zamiast tego maślanki, ale w tym przypadku dodaje na oko)
opcjonalnie jakieś słodzidło np. ksylitol, stewia ( ja nie słodzę, bo same słodkie dodatki wystarczą moim zdaniem)
olej kokosowy do smażenia


Wykonanie:
W wysokim naczyniu mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 5 minut, żeby płatki trochę nasiąknęły. Jeżeli mamy więcej czasu to jeszcze lepiej jak ubijemy białka, a potem delikatnie wmieszamy do reszty składników. Gotową masę przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym. Przykrywamy całość (jeżeli nie macie przykrywki ja używam do tego drugiej patelni :D) i smażymy na bardzo małym ogniu. Nie wiem ile trwa czas smażenia, bo zawsze patrzę czy góra omleta jest już ścięta, ale myślę, że około 10 minut. W momencie, gdy całość będzie już zwarta i prawie usmażona przewracamy omleta na drugą stronę.
Do omleta kroimy owoce, jakie dusza zapragnie. Możemy posmarować całość masłem orzechowym i wyłożyć bananem. Inna opcja to wymieszać resztę serka wiejskiego z dżemem i nasionami chia. Pyszka!!!!!

 Takie było dobre:




Ostatnio zrobiłam sama masło orzechowe. Konsystencja jest bardziej płynna, ale wychodzi taniej i nie ma dodatku cukru i utwardzonego tłuszczu palmowego, jak w większości kupnych maseł. Wystarczy zmielić pół kilo orzeszków ziemnych :)
Jeszcze parę fotek moich pysznych śniadań, co by Wam zrobić smaka:


W tamtym tygodniu zrobiłyśmy z dziewczynami takie o to cudeńka z mąki amarantusowej. Były puszyste jak chmurka,a do tego serek mascarpone! Lubimy się rozpieszczać <3






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz